vrijdag 15 juni 2012

Begin van een langdurig intermezzo

Rousse, Bulgarije. De laatste bemanning van dit deel van de reis is vandaag bezig geweest met losmaken, los raken, en de Anna Koosje zo verantwoord mogelijk achterlaten terwijl wij drie maanden weg zijn, bezig met andere dingen. Hoewel - andere dingen? Deze hele reis was een ander ding, een unieke ervaring, geheel anders dan het leven in Doorn en Prinsenbeek, ons mogelijk gemaakt en aangeboden door een vrijgevig thuisfront. We gaan dus niet naar "andere dingen" maar naar de basis. In september gaan we terug naar de Anna Koosje om haar te helpen weer terug naar huis te komen. Dàt is een ander ding.


Helena past op kleine zusje
We hebben haar achtergelaten bij Ponton 15, langszij de Helena, een oud binnenvaartschip dat door een ondernemende Bulgaar in Nederland is gekocht, en hier is opgeknapt voor het vervoer van landbouwwerktuigen deze kant uit. Er zit een bemanning op die Anna Koosje heel leuk vindt en die hun ogen open houden. 


Gennadi
Bij ons aan boord is Gennadi, als bewoner/bewaker, 's nachts is er een slagboom voor het terrein met schijnwerpers erop, en blaffen er honden die zo fel zijn dat ze zelfs de baas in zijn benen bijten. Maar de beste beveiliging is de goodwill en betrokkenheid van de mensen op het naastliggende schip. We voelen ons regelmatig verlegen, zoals bijvoorbeeld door een aanbod van de schipper van de Helena dat hij wel gaat zorgen dat ons dek opnieuw in de verf gezet wordt. "Paar uur werk, no problem". En toen we te kennen gaven dat we morgen naar Boekarest moesten voor onze vlucht naar huis, was er geen sprake van dat we dat per taxi gingen doen: we worden gebracht. Het plaatst ons oog in oog met de economie van dienst en wederdienst, en hoe die bij ons is overwoekerd door de boekhouding van debet, credit, BTW en afrekenen.

Als laatsten van boord
We hebben voor een nacht onze intrek genomen in Hotel Anna Palace. Dat maakt de overgang naar het leven met een huis en een tuin iets minder abrupt, dachten we, en het voelt goed. Voor het eerst in tien weken langer dan tien seconden gedouched, en met de kraan wijd open! Maar ook het idee dat we nu nog naar het schip terug kunnen als we nog iets willen nakijken of vergeten zijn. Het is niet nodig, zal ook niet nodig zijn, maar het voelt beter dan wanneer we nu al op Schiphol zaten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten