donderdag 8 november 2012

Van Rob: Hoechst en volgende dagen. De Rijn en de Moezel

Hoechst was als thuiskomen. We lagen op precies dezelfde plek als op de heenreis. Zo waren we ook op de hoogte van het winkelaanbod en konden de lege flessen van boord. Tussen afstappers en opstappers was er enige tijd, dat geeft wat rust in de tent. Opstappers waren Rijnloods Jan met zijn Tjitske en Babette. Zij kwamen met de auto, die we na een kop koffie wegbrachten naar Rüdesheim, zodat Tjitske daarmee de volgende dag samen met Johan terug naar Nederland kon rijden. Nu lijkt dat allemaal niet zo belangrijk ware het niet dat aangekomen op het station in Rüdesheim de trein al op punt van vertrekken stond en wij nog aan het hannesen waren met de kaartjesautomaat. Komt daar een meneer naar ons toe en geeft ons zijn dagkaart geldig voor 5 personen en wel tot 11 uur ‘s avonds. Hij wilde er niets voor hebben. Door deze wederom hartverwarmende ervaring kwamen we zeer op tijd terug in Hoechst en konden meteen aanschuiven in het restaurant.


De volgende ochtend komt dan na de twee laatste sluizen het afscheid van de Main, en varen we de Rijn op. Tussen hier en de Noordzee is er geen sluis meer. We spoelen met grote snelheid naar Rüdesheim, waar we door een uit zijn ziekbed opgestane steigerbeheerder worden opgewacht. Hij had het slot van het hek gehaald, en werd bij het zien van de Anna Koosje, ondanks zijn zieke kop, helemaal enthousiast en wilde graag het hele schip zien. Tjitske en Johan vertrokken in de stromende regen; het zag ernaar uit dat hij tijdig voor de maaltijd in Doorn zou zijn.
Wij keken de kat uit de boom en wachtten tot de regen enigszins ophield. Rüdesheim heeft een hoog Volendam gehalte. In het kleine centrum alleen maar toeristen, ten minste als het niet regent. Nu was het er echt leeg. De beroemde Drosselgasse, waar je bovenin begint met je eerste glas wijn en je dan zo naar beneden drinkt, was leeg. Na nog wat wandelen vonden we een verwarmd terras. En als wij er eenmaal zitten komen er steeds meer mensen.
De wijn was er zo lekker dat we nog een tweede fles bestelden. Koken deden we aan boord en we lagen niet laat in ons mandje. Je merkt die wijn toch wel.

Koblenz, das Deutsche Eck
Maandag bijtijds op. We wilden naar Koblenz en daar verder zien wat we zouden doen. Het ging heel voorspoedig door de flinke stroom mee. Dan dus maar de Moezel op anders zijn we te vroeg in Rotterdam. De mast moet weer omlaag en even na de eerste sluis komen we er achter dat die Moezel ook flink hard stroomt maar dan tegen ons in. Het is er wel prachtig met aan beide kanten wijnbergen. Niet echt hoog, maar wel enorm steil. Hoe doen ze dat met het plukken? Na de derde sluis leggen we aan in het donker aan slechts één paal. In het restaurant op de wal vlakbij verotschuldigt de ober zich dat hij alleen maar een menu voor 14 euro heeft. Voor dat geld krijgen we een voor-, hoofd- en nagerecht, en staat er een saladebuffet.

Kleine Koosje
De volgende morgen blijkt de barometer een sprong omhoog gemaakt te hebben. Met fraai weer varen we door naar Cochem. Door de sterke stroom doen we daar bijna 3 uur over 14 kilometer. Cochem, hoewel ook zwaar toeristisch, is wel de moeite waard. We besluiten omhoog naar het fraaie kasteel te lopen. Dat is maar 100 meter stijgen. Van daar heb je een prachtig uitzicht op de rivier. Wat lijkt de Anna Koosje dan erg klein. Na nog wat boodschappen en een glas Moezelwijn wordt het eten voorbereid en dat is bijna klaar als Johan weer aan boord komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten