donderdag 18 oktober 2012

Passau

Hier stroomt de Inn de Donau in; in theorie is de Inn dus de zijrivier. Maar de watermassa die hij meevoert is zeker zo groot als wat er van de Donau mee naar beneden komt. Bovenstrooms van de splitsing nam onze snelheid dan ook gelijk met drie kilometer toe.
Waarom moemt men deze kleinere tak dan Donau? De geleerden hebben bedacht dat het erom gaat de verste tak op te sporen, wat niet noodzakelijk de dikste is. Daarbij hebben ze bepaald dat de Donau ontspringt bij Donaueschingen op 2811 kilometer van de Zwarte Zee. De aftakking naar het Main-Donaukanaal ligt bij 2411; Passau is 2226. 
Claudio Magris, de  auteur van het boek Donau dat ons de hele tijd heeft vergezeld, vindt dat de oorsprong nog verder terug ligt, bij de lekkende dakgoot van een huis boven de bron van de Brigach-beek. Dat voert hem tot speculaties wat er met de Donau gebeurt als dat lek gerepareerd wordt. Komt de scheepvaart bij zeg maar Boedapest dan ineens droog te vallen?

De foto: Passau, helaas bij tegenlicht maar zo stond de zon nu eenmaal. Links de Inn, rechts de Donau, beneden de Anna Koosje. Alle drie gedeeltelijk natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten