maandag 29 oktober 2012

Winter

Deze reis terug voert langs hetzelfde traject waar we ook op de heenweg langs kwamen. Voor een deel gaan we dus ook op bekende plekken aan land. Maar er is een belangrijk verschil: het seizoen. Doordat de klok gisternacht een uur achteruit ging, werd het veel vroeger donker dan we gewend waren. Een korte vaardag dus - tenzij we aan het begin van de dag ook bij het eerste licht zouden varen.

Dat namen we ons dan ook voor voor deze ochtend. We lagen voor anker op een stille plas, een vroegere arm van de Main. Maar toen we om half zeven het hoofd naar buiten staken, zag het even niet uit naar varen. Winterse pracht omringde ons in het aarzelende ochtendlicht, maar de wereld was gehuld in nevel.

Het was te verwachten in dit jaargetijde, met sterk afkoelende lucht boven nog steeds warm rivierwater.


Na een paar uur werd de mist dun genoeg om met behulp van kaart en radar te kunnen varen, wij gingen anker-op, en dat leverde in de eerstvolgende sluis deze beelden op.

Veel last van krioelende motorbootjes op het water zullen we niet hebben vandaag. Zelfs de Fahrgastschiffe houden het voor gezien. Vanavond zijn we in Kitzingen; de havenmeester verwacht ons en heeft aan zijn kade alle ruimte vrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten